Τρίτη 7 Μαρτίου 2017


            Κορυφή  ΓΟΥΒΑΛΙ  και  ταυτόχρονα Αρχαιολογικός τόπος - ΚΝΗΜΙΔΕΣ

                          παρουσίαση της περιοχής και της διαδρομής πρόσβασης

    




Πρόκειται για την κορυφή του βουνού πάνω από το Ασπρονέρι. Θεωρείται ότι βρίσκονταν εκεί η αρχαία πόλη Κνημίδες, πόλη των Επικνημιδίων Λοκρών, που κατά το Στράβωνα βρίσκεται σε θέση ερυμνή δηλαδή οχυρή – προστατευμένη μετά το Δαφνούντα (σημερινό χωριο Άγιος Κωνσταντίνος), κάπου είκοσι στάδια από τη θάλασσα. Πάνω σε αυτή την κορυφή εντοπίστηκαν λείψανα οχύρωσης ύστερης κλασσικής εποχής, που πιθανόν να αποτελούν τα τείχη της ακρόπολης των Κνημίδων.
                                                           ίχνη τοιχών και κατοίκησης στην κορυφή...


Οι διαδρομές για την πρόσβαση είναι δύο: από το Λεβέντη ή τα ΛΟΚ (μετά το Ασπρονέρι προς Άγιο Κων/νο) και από το ορεινό χωριό Καρυά.
Ο δρόμος είναι χωματόδρομος σε καλή κατάσταση ειδικά από την άνοιξη και μετά. Κάποια στιγμή φτάνουμε στην διασταύρωση όπου υπάρχει και ένα εκκλησάκι. Εκεί, όπως φαίνεται και στον χάρτη διαλέγουμε κατεύθυνση: δεξιά αν ανεβούμε από Λεβέντη ή αριστερά αν έρθουμε από Καρυά. Άλλος δρόμος οδηγεί προς την μικρή εκκλησία Άγιος Νέστωρ (με ω και όχι με ο...) όπου υπάρχουν τραπέζια και ίσκιος για ξεκούραση και φαγητό.




Από τη διασταύρωση σε 800 μ. φτάνουμε σε ξέφωτο όπου και σταματάει ο δρόμος και αρχίζει το μονοπάτι.
Στον πεύκο δεξιά αρχίζει το μονοπάτι



Μετά από 20 λεπτά σε σχετικά εύκολη ανηφορική διαδρομή...φτάνουμε στην κορυφή. Η σηματοδότηση δεν είναι ακόμη λεπτομερής (Μάρτιος 2017) αλλά δύσκολα δεν θα βρείτε το δρόμο για την κορυφή. Η διαδρομή είναι φοβερή, μέσα στο δάσος και ανάμεσα σε ξερούς, τεράστιους κορμούς...

Κοντά στην κορυφή συναντάμε σειρά από μεγάλα και ...περίεργα βράχια τα οποία κατά την γνώμη μου ή είναι "φαγωμένα" από τον άνεμο ή είναι από ανθρώπινο χέρι και αποτελούσαν μέρος του τοίχους.


                                      Φτάνουμε τελικά στην κορυφή...με την μοναδική θέα...!!!


τα Καμένα Βούρλα
η αφεντιά μου με φόντο όλο τον Μαλιακό

το πιο εμφανές τμήμα του αρχαίου τείχους



ο μεγάλος γκρεμός "Ταλαντιανή"




τα Λιχαδονήσια


Η περιήγηση στην κορυφή Γουβάλι θα σας φέρει κοντά στην φύση και στο μεγαλείο της. Αξίζει να αφιερώσετε ένα πρωινό ή ένα απόγευμα και μάλιστα το συντομότερο...
Και μία φωτο από τον Άγιο Νέστωρα...


Δημήτρης Μακρυνίτσας


Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

                                       ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ
Ένας σημαντικός ιστορικός τόπος κοντά στα Καμένα Βούρλα


     Σε απόσταση 25 χλμ. προς την Λαμία συναντάμε τις Θερμοπύλες. Προσοχή στις ταμπέλες εξόδου. Μπορεί κανείς να φτάσει και από τον παράδρομο, περνώντας από τον Μώλο, μετά από την υπόγεια διάβαση στο ύψος της Αγίας Τριάδας και φτάνουμε σε 15 λεπτά στις Θερμοπύλες.


     Εκεί έχουμε τις εξής δυνατότητες: 1. Επίσκεψη στον λόφο πάνω από τον δρόμο όπου "μεταφέρεσαι" κοντά στο πεδίο της ιστορικής μάχης του 480 π.Χ. 2. Επίσκεψη στο Μουσείο όπου μπορείς να δεις σε τρισδιάστατη απεικόνιση την μάχη και να πάρεις και διάφορες άλλες πληροφορίες  3. Επίσκεψη στην πηγή-καταρράκτη, 1 χλμ. προς Λαμία. Η πηγή είναι αυτή με την μεγαλύτερη παροχή θερμομεταλλικού-ιαματικού νερού στην ... Ευρώπη. 






    Στην σύνθεση που έχω κάνει φαίνεται η εκτεταμένη απόθεση μεταλλικών και άλλων στοιχείων που είχε συμβεί επί αρκετά χρόνια και είχε δημιουργήσει την καταπληκτική αυτή εικόνα την οποία αντίκρυζε κανείς ως και πριν 2 χρόνια καθώς περνούσε από Λαμία προς Καμένα Βούρλα.
   Δεν πιστεύω να υπάρχει άλλη τέτοια εικόνα σε ιαματικές πηγές στην χώρα μας. Θύμιζε τις φυσικές πισίνες του παγκοσμίως γνωστού θερμαλιστικού θερέτρου Παμούκαλε στην Τουρκία (με 1.000.000 επισκέπτες τον χρόνο).
Να το Pamukkale


Δυστυχώς το τοπίο αυτό το οποίο εκτός από ζωντανή διαφήμιση των πηγών και του ιστορι΄κού τόπου θα μπορούσε να αποτελεί και μία τεράστια πισίνα (μετά από 2-3 τροποποιήσεις), το τοπίο αυτό λοιπόν, το καθάρισαν - μεταφορικά και κυριολεκτικά- και στοίβαξαν το θειάφι και τα άλατα που έδιναν αυτή την ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ... Τι να πούμε...
Πάντως έναν μικρό καταρράκτη παρόμοιων αποθέσεων αλάτων και μετάλλων συναντάμε στην Αιδηψό, τον οποίο οι άνθρωποι προσέχουν να μην χαλάσει και χαθεί μία όμορφη εικόνα.
Η εικόνα από την Αιδηψό:




                                                     Δημήτρης Μακρυνίτσας




Η ανάρτηση θα εμπλουτιστεί σύντομα με περισσότερα στοιχεία